VAD ÄR YOGA?

thumbnail_83A7DB30-AF2D-4963-B055-CBD230

De flesta som hör ordet "Yoga" förknippar det med fina kroppar i olika svåra kroppspositioner som man kan se på sociala medier. Anledningen till att vi i västvärlden många gånger förknippar yogan på det viset kan man spekulera vidare i. 

 

Den välkända indiska filosofen Patanjali, som levde kring kristi födelse och som även sägs vara författare till Yoga Sutras, definierar yoga enligt följande:

"Chitta vritti nirodhah" - ett sinnestillstånd utan problem och oro, utan vrede eller rädsla, ett sinne präglat av stillhet och tilltro, oavsett var du befinner dig i livet, som gör det möjligt för dig att fokusera på vad du gör just nu.

 

Precis så som Patanjali beskriver yoga, betyder yogan för mig. För mig handlar det inte om att kunna befinna mig i svåra kroppspositioner, att se bra ut när jag utför alla mina övningar eller att det är populärt i dagens samhälle. För mig är yogan så mycket mer. Faktum är, att jag i efterhand har insett att jag utövade yoga långt innan jag överhuvudtaget kunde benämna det vid ett namn. Jag stannade upp, tonade in, lyssnade på min kropp och rörde mig medvetet därefter.

 

 

Yoga för mig är en trygg famn som jag alltid kan omfamnas av. Vare sig jag har haft en stressig dag på jobbet, om jag är lycklig på en strand i Indien, eller befinner mig i en inre kris. Yogan finns alltid där för mig. När jag befinner mig på min yogamatta känner jag varken av tid eller rum. Jag påverkas inte av yttre faktorer och andra ytligheter. Jag tänker inte på dåtiden, inte heller på framtiden. Jag befinner mig här och nu. Med mig själv i den stunden. Medvetet iakttar jag min kropp och mina tankar, utan att lägga någon värdering vid min upplevelse.

Yoga för mig kan vara en timme med fysiskt ansträngande övningar lika som att det kan vara fem minuter liggandes i Savasana, död mans ställning. Yogan dömer inte. Yoga är ett tillstånd där du får vara dig själv. Precis som du är. Utan krav. Utan måsten. Det är ett tilltsånd där jag ibland får uppleva en skön stund med mig själv och där min kropp får chans att stretcha ut, ibland ett tillstånd där mina tankar får tid för återhämtning och ibland en upplevelse av något betydligt större som jag med ord inte ens kan förklara. Ett andligt tillstånd. Yogan ger mig alltid nya upplevelser och insikter. 

 

Yoga är något man som utövare bara kan uppleva på egen hand. Ingen annan kan tala om vad yoga är för just dig och det är precis så jag tycker att det ska få vara. Ingen dag är heller den andra lik. Yogan möter dig där Du är. Där du befinner dig i just den stunden. Yogan finns alltid tillgänglig för oss.

 

  

Kärlek, Fanny