MEDITATION

Större delen av vårt liv ligger utanför vår kontroll. Det vi däremot kan ta kontroll över är vårt sinne.

 

Meditation hjälper oss att få kontakt med vårt inre, uppnå mental klarhet och skapa känslomässig stabilitet och ett inre lugn. Meditation är en central del inom yogan och är även det som yogan grundar sig i. Från början mediterade människor för den spirituella effekten, medan man i dagens samhälle uppskattar tekniken även utanför spirituella kretsar. Meditation används idag bland annat inom skola, affärsvärlden samt  inom hälso-och sjukvården.

Meditation hjälper oss att bli mer närvarande och medvetna i nuet. Vi lär känna oss själva på djupet, medvetandegör våra vanor och tankemönster, minskar stress och ångest, skapar större acceptans och självdisciplin, öppnar upp våra sinnen, expanderar vårt hjärta, listan kan göras lång och det finns flertalet moderna studier som visar psykiska och fysiska fördelar med meditation. Regelbunden meditation höjer kvaliteten på våra liv och dörrar som man tidigare inte visste fanns, öppnas upp inom en.

 

För mig är meditation en ingång till mitt högre medvetande – dörren till min själ.

 

Alla kan lära sig att meditera. Man behöver inte vara andlig, troende eller leva som en munk för att meditera. Det finns flertalet olika tekniker inom meditation och det finns något för alla. Man kan t.ex. meditera genom att koncentrera sig på ett föremål, uttala ett mantra, utöva olika andningstekniker, uppmärksamma olika sinnen, fokusera på chakran, lyssna till musik, vägledd meditation, meditation i rörelse etc. De olika teknikerna kan även ha olika syften. Det jag rekommenderar är att börja med den meditationsteknik som tilltalar dig samt ha ett stort tålamod, kärlek och acceptans till dig själv längs vägen. Det kan även vara bra att ta hjälp av en erfaren meditationslärare om man inte vet hur man ska börja eller om man vill ha hjälp med att hantera det som dyker upp inom en i samband med meditationen.

Effekten av meditation beror till stor del på vad man vill få ut av det, vad syftet med meditationen är. Meditation är precis som med vilken träning som helst, för att bli bra på det och lättare hamna i ett meditativt tillstånd, så behöver man öva regelbundet. Ju oftare man mediterar, desto mer fördjupas ens upplevelse. Meditation är en kvalitetstid med dig själv och enligt mig ett djupt, fantastiskt äventyr som fortsätter livet ut.

 

Var nyfiken på dig själv och livet. Börja där du är ♥

 

Kärlek, Fanny

MEDITATIONER

Här nedan delar jag med mig av olika meditationsövningar 

NADI SHODANA

nadi-sodhana.JPG

I vår Aura, vår Astrala kropp och energifält, så finns det över 72.000 energikanaler som kallas nadis. Nadis överensstämmer med nerverna i vår fysiska kropp (inom t.ex. Akupunktur kallas nadis för meridianer). För att knyta samman detta med våra Chakran, så är ett Chakra en punkt där flera nadis är samlade. 

Vi har 14 huvudnadis, där Ida nadi och Pingala nadi är två av de tre största i vår kropp.

 

» Ida nadi reglerar vår feminina energi (Shakti, Yin, Månen) i kroppen och sitter på vår vänstra sida av kroppen. Ida nadi aktiverar vår högra hjärnhalva, den delen som styr vår kreativa sida, visuella förmåga, känslor, intuivitet etc. 

Tecken på bristande Ida nadi (feminin energi): depression, låg mental energi, trög matsmältning, köldkänsla och blockerad vänster näsborre.

 

» Pingala nadi reglerar vår maskulina energi (Shiva, Yang, Solen) i kroppen och sitter på vår högra sida av kroppen. Pingala nadi aktiverar vår vänstra hjärnhalva, den delen som styr vår logiska förmåga, 

Tecken på bristande Pingala nadi (maskulina energi): häftigt humör, värmekänsla, lättretad, klåda på kroppen, torr hud, torr hals, överdriven aptit, överdriven fysisk eller sexuell energi, blockerad höger näsborre.

 

Hur vet vi vilken del av vår hjärna som är mer aktiv?

När vi har mer luftflöde som passerar genom vår vänstra näsborre betyder det att vår högra del av hjärnan är mer aktiv och när vår högra näsborre är mer dominant så betyder det att vår vänstra del av hjärnan är mer aktiv. Detta är även något som tenderar att ändras under dagen.

  

Nadi Shodana är en vanlig andningsteknik inom Yogan och som hjälper oss att komma in i ett meditativt tillstånd. Nadi Shodana är en växelvis andning som innebär att vi andas varannan gång med höger näsborre och varannan gång med vänster. Genom denna andningsteknik kan vi skapa en bättre balans och kommunikation mellan våra två hjärnhalvor samt mellan vår feminina och maskulina energi. 

 

 

 

Gör så här:

♥ Sitt ned i valfri skön meditationsställning. Ta några djupa andetag och slappna av.

♥ Lyft upp din högra hand, låt vänster hand vila i din famn med tummen mot pekfingret. Håll höger hands tumme ovanför höger näsborre och ringfingret ovanför vänster näsborre. Vila pek-och långfingret i pannan mellan ögonbrynen mot ditt tredje öga. Ett annat alternativ är att ha de i luften.

♥ Stäng höger näsborre med tummen samtidigt som du andas ut genom vänster näsborre. Andas sedan in genom vänster näsborre och täpp till den och andas ut genom höger näsborre. Andas sedan in genom höger och ut genom vänster.

♥ Fortsätt i ca fyra minuter. Observera dina andetag och känn efter om det är någon skillnad mellan de olika näsborrarna. Avsluta om du blir yr eller känner obehag. Öka tiden långsamt gradvis.

KROPPSSCANNING

thumbnail_Image (5).jpg

Kroppsscanning är en meditation som är perfekt att göra direkt när du vaknar på morgonen eller innan du ska somna på kvällen. Det är en fin övning där du får tillfälle att känna in din kropp. Vår kropp försöker ofta tala om saker och ting för oss genom att visa olika symptom. Det är dock sällan vi i den upptagna vardagen tar oss tiden att faktiskt lyssna till vår kropp och vad den försöker säga till oss.

När du utför denna övning, var snäll mot dig själv och känn tacksamhet till din kropp under tiden. Vår kropp får många gånger ta emot hårda ord och tankar, detta är ett bra tillfälle att ändra på denna trend. Kroppsscanning utförs bäst liggande på rygg, där du lättast kan känna dig helt avslappnad i hela kroppen. Syftet är att uppleva nuet i din kropp. Om du märker en spänning någonstans, observera och gå vidare. Lägger du märke till rastlöshet, observera och gå vidare. Välkomna alla dina förnimmelser och känslor, utan att lägga någon värdering vid dessa. Om du märker att dina tankar börjar vandra utanför din kropp och rummet, för vänligt tillbaka dina tankar till nuet och den aktuella kroppsdelen igen. Ett enkelt sätt att komma tillbaka till sin kropp igen är att fokusera på andningen.

 

 

Gör så här:

 ♥ Ligg på rygg med händerna lite åt sidan och handflatorna vända uppåt. Ha gärna en filt på dig eller varma kläder.

♥ Observera ditt naturliga andetag. Låt varje utandning få dig att sjunka djupare ned i positionen.

♥ Vandra sedan stegvis genom kroppen. Kroppsdel för kroppsdel. Börja förslagsvis med höger stortå, sedan de andra tårna, höger fot, höger underben osv. Därefter vänster ben, låren, höfterna, magen, ländryggen, bröstkorgen, ryggen, hela vägen tills du slutligen kommer till ansiktet och huvudet.

♥ Känn hur du för varje kroppsdel sjunker djupare och djupare ned i avslappning.

♥ Visa tacksamhet och kärlek till din kropp. Var nyfiken på hur det känns. Är det något som din kropp försöker tala om för dig?